Our Amadeus Space: A Cutting Edge Office Design Concept for Tech Companies

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

This fall, we completed a full scope, interior build out for the North American headquarters for technology company Amadeus, a global supplier of travel and tourism IT solutions located in the Bay Colony Corporate Center in Waltham, MA. The main goal for the 56,000 SF design was to create a space that would accommodate for each specific function of Amadeus’ large staff, all within one large, open plan space. The space features an innovative and avant-garde work place design concept we’ve coined as “Working Bee Hives”.

Amadeus_01

Image © Cora Visnick for Visnick & Caulfield

The main open work rooms are outfitted with small, mobile workstations described as “Swarming Bees”, which provide employees with vast flexibility, allowing them to detach for individual work, or move and connect with others in clusters of twos, threes and fours.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Because of this, the working environment is extremely agile, giving workers the option to change both the size and location of their workspace based on whom with and how they need to work, enhancing workplace wellbeing.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

What remains static within the workrooms are the “beehive” areas placed throughout the space. Each beehive has its own iconic identity; some are completely open, some semi-enclosed, and others enclosed entirely. However, what is consistent throughout each hive is the technology offered to the “swarming” Amadeus team.

7

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

These resources include white boards, display technology and tall conference tables and stools for employees to meet for both impromptu and formal collaboration. The selection of high tops was strategic, working to enhance collaboration as they encourage members of the team, who may not have initially been a part of the gathering, to join the discussion at the casual “bar height”.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Aside from these work areas, we also designed a 4,000 SF multi-function community space featuring a large employee lounge, a game room and a diverse coffee center that reflects the global presence and culture of the Amadeus staff. The uses for the great room range from a daily lunch and break room for the Amadeus staff, to an event space for the company including the recent global tech industry “Hackathon“.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Taking this into consideration, we outfitted the space with AV support that is able to accommodate any function. The space is functional, flexible and incorporates elements of wellbeing, providing the team with a connection to their cultural values, and becomes an engaging outlet from the work rooms when a break is needed.

Image © Cora Visnick for Visnick & Caulfield

Image © Cora Visnick for Visnick & Caulfield

Other standout features of the design include our custom designed ceiling and lighting fixtures, which are all one of a kind, emphasizing the notion of individuality within a three hundred plus person environment.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

The unique ceilings and lighting designs also act as wayfinding devices to guide users throughout the office while reinforcing global branding.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

While primarily a technology company whose nature is cohesive with open environments, we made sure to take into consideration the departments within Amadeus that require more traditional work environments, including their accounting and HR employees. For this area, we utilized more traditional workstations, but maintained the open and collaborative feel of the main work rooms.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Between these departments, we placed conference areas for larger and more formal and private meetings. Working to keep the environment open, we utilized glass walls for these areas to create acoustical privacy while still maintaining corporate transparency.

Image © Cora Visnick for Visnick & Caulfield

Image © Cora Visnick for Visnick & Caulfield

The entire design works to encourage company collaboration, enhancing office wellbeing and truly taking into consideration the type of work being performed in each space.

Amadeus Space. Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

Image © Neil Alexander for Visnick & Caulfield

The concept for this space is extremely cutting edge, leading a new way of designing not only for the tech industry, but also for modern corporate spaces. Mary Keagul, former head of R&D Americas at Amadeus emphasizes the success of the project, noting, “The VC team has helped Amadeus create a true showcase of office design, which optimizes the principles of agility, collaboration, productivity and innovation that are key to successful technology companies in today’s world”.

Written by Isobelle Hemmers
Edited by Burt Visnick, Senior Principal at Visnick & Caulfield, AIA, IIDA, NCARB
print